Kod osteoartritisa, išijasa, upale tetiva, glavobolje...propisuju se protuupalni lijekovi koji smanjuju simptome vezane uz upalni proces (toplina, crvenilo, bol, edem), ali ne djeluju na uzrok. Bez obzira jesu li nesteroidni protuupalni lijekovi (obitelj NSAID-a kao što je aspirin) ili steroidi (kortikosteroidi), ovi lijekovi također imaju nedostatak jer su odgovorni za brojne nuspojave. Otuda ponovno zanimanje za prirodne proizvode kao alternativu ili kao dodatak liječenju, posebice za smanjenje boli ili sprječavanje kronične upale. Postoji zapravo nekoliko eteričnih ulja, biljnih ekstrakata i različitih prirodnih lijekova sa snažnim protuupalnim i analgetskim svojstvima. U lokalnoj primjeni za brzo djelovanje ili kao lijek za dublje i globalnije djelovanje, ovdje je izbor najučinkovitijih prirodnih protuupalnih sredstava.

Ovaj je članak ažuriran dana 26/03/2024

Zaljubite se u tvrtku

MIRISNA TOPLINA
ORGANSKO eterično ulje
Iz 4,00 €
kolica sa slikama
LIMUNSKI EUKALIPTUS
ORGANSKO eterično ulje
Iz 2,25 €
kolica sa slikama
Arnika
ORGANSKI uljni macerat
Iz 9,50 €
kolica sa slikama
CASSIS
ORGANSKI macerat pupoljaka
Iz 6,75 €
kolica sa slikama
100 eteričnih ulja
Kako ih koristiti...
Iz 4,00 €
kolica sa slikama
PAPRENA METVICA
ORGANSKO eterično ulje
Iz 3,00 €
kolica sa slikama

Wintergreen i limunski eukaliptus: dva moćna i eterična ulja

Eterična ulja s protuupalnim svojstvima vrlo su brojna, ali Wintergreen i limunski eukaliptus su neophodni. Izbor između ta dva uglavnom će se temeljiti na njihovim kontraindikacijama. Mogu se koristiti samostalno ili zajedno, ali i miješati s drugim komplementarnim eteričnim uljima.

Wintergreen: referentno protuupalno sredstvo u aromaterapiji

Eterično ulje zimzelena (ležeće ili mirisno) je referenca u aromaterapiji za ublažavanje većine bolova i upalnih problema. S obzirom na visok sadržaj metil salicilata (gotovo 100%), doista će djelovati "kao aspirin" inhibicijom sinteze nekoliko proupalnih medijatora, uključujući prostaglandine E2. To je protuupalno eterično ulje par excellence, naširoko ga koriste sportaši i fizioterapeuti. Pazite, međutim, da ga ne koristite oralno, pažljivo vodite računa o njegovim mjerama opreza pri uporabi.

U kojim slučajevima ga treba koristiti?

Eterično ulje zimzelena je refleks imati za odrasle i adolescente u slučaju akutnih bolova u mišićima i zglobovima: bolovi, grčevi, napadi gihta, lumbago i bolovi u leđima, tendinitis, teniski lakat, uganuće, istegnuće, istegnuće, kontraktura, ukočen vrat, prst na okidaču itd.

Ona je također učinkovit protiv neuralgije, za ublažavanje išijasa, artritisa, osteoartritisa i općenito reumatskih bolova. Ne koristi se oralno, već samo kutano, uvijek razrijeđen u biljnom ulju.

Kako ga koristiti?
 • Od 12 godina i za odrasle. Kožno, nježno umasirajte zahvaćeno područje s 1 kapieterično ulje zimzelena razrijeđen u 9 kapi biljnog ulja kao što je macerat arnike. Zabranjena produljena uporaba bez savjeta liječnika.
 • Njegova uporaba je kontraindicirana : tijekom cijele trudnoće i dojenja, kod djece do 6 godina, kod poremećaja koagulacije ili liječenja antikoagulansima, kod alergije na aspirin i salicilate, kod krvarenja, ekcema, gastroezofagealnog refluksa, ulkusa, hijatalne hernije, astme. Ne koristiti prije kirurških ili stomatoloških zahvata. Tada će prednost imati eterično ulje limunskog eukaliptusa.

Eukaliptus limun: protuupalno eterično ulje za cijelu obitelj

Fleksibilniji za korištenje od Wintergreena, Eterično ulje limunskog eukaliptusa također ima snažna protuupalna i analgetska svojstva.. Studije su identificirale citronelal, jednu od njegovih komponenti koja inhibira enzime upalnog procesa, s dodatnim centralnim i perifernim analgetskim učinkom.

U kojim slučajevima ga treba koristiti?

Eterično ulje limunskog eukaliptusa preporučuje se u iste indikacije kao Wintergreen : osteoartritis, artritis, išijas, svi reumatski bolovi, u slučaju uganuća, istegnuća, istegnuća... Osim toga, njegova protuupalna svojstva su također vrlo koristan u slučajevima svrbeža kože, uboda insekata, cistitisa.

Predstavlja malo zdravstvenih rizika, može se koristiti tijekom trudnoće (od 2. tromjesečja) i dojenja, kod djece starije od 3 godine. Poželjan je kožni put, a s obzirom na njegovu nadražujuću moć, uvijek će ga biti potrebno razrijediti u biljnom ulju. Imajte na umu, međutim, da je liječnički savjet neophodan za osobe s poremećajima krvnog tlaka ili antihipertenzivnim liječenjem, osobito u slučaju produljene uporabe.

Kako ga koristiti?
 • Od 3 godine. Dermalno, 1 kap limunskog eukaliptusa u najmanje 9 kapi biljnog ulja. Maksimalno 3 do 4 puta dnevno na bolno mjesto, do poboljšanja. Nakon 3 tjedna korištenja napravite pauzu.
 • Od 6 godina. Dermalno, 1 kap limunskog eukaliptusa u 4 do 9 kapi biljnog ulja, ovisno o opsegu bolnog područja. 3 do 4 puta dnevno do poboljšanja. Nakon 3 tjedna korištenja napravite pauzu.
 • Rezervirano za odrasle i adolescente (u slučaju izbijanja upale). Dermalno, nježno umasirajte s 5 kapi eteričnog ulja u 5 kapi biljnog ulja na zahvaćeno područje.

Kora bijele vrbe: “biljni aspirin”

Bijela Vrba koristio se od antike zbog svojih analgetičkih i antipiretičkih svojstava i među Grcima iu tradicionalnoj kineskoj medicini. Krajem 19. stoljeća kemičari su izolirali salicilirane derivate prisutne u kori (uključujući salicin), koji će poslužiti kao model za sintezu acetilsalicilne kiseline, poznatije kao aspirin. S obzirom na nuspojave lijekova koji se temelje na sintetskim salicilatima i NSAIL općenito, vrba doživljava obnovljeni interes kao i druge biljke koje sadrže prirodne salicilate (Breza, Livadnica, eterično ulje zimzelena).

U kojim slučajevima ga treba koristiti?

U Francuskoj farmakopeji vrba je jedna od tradicionalno korištenih biljaka kod glavobolja, tendinitisa, istegnuća, bolova u zglobovima ili zubima, ali i u slučajevima blage vrućice i bolesti nalik gripi. Nadalje, na temelju različitih studija, Europska agencija za lijekove priznaje kao "klinički dobro utvrđenu" upotrebu kore bijele vrbe u “kratkotrajno liječenje boli u donjem dijelu leđa”.

Radi opreza, za njega vrijede iste kontraindikacije kao i za aspirin. : alergija na lijekove iz porodice salicilata, čir na želucu ili dvanaesniku, u slučaju antikoagulantne terapije i opasnosti od krvarenja itd.

Kako ga koristiti?
 • U biljnom čaju (pošto je kora, vrba se koristi kao uvarak): 2 žličice sitno nasjeckane kore staviti u ½ litre hladne vode. Lagano zagrijte do vrenja. Neka kuha 5 minuta, zatim isključite vatru i procijedite prije pijenja.
 • Kao dodatak prehrani : Kora bijele vrbe također se prodaje u obliku kapsula, suhog ili tekućeg ekstrakta. Dajte prednost dodacima prehrani titriranim salicinom.
 • Europska agencija za lijekove preporučuje, prije konzultacije s liječnikom ograničite njegovu upotrebu na četiri tjedna u slučaju bolova u zglobovima, na tri dana ako se radi o povišenoj tjelesnoj temperaturi povezanoj s prehladom i samo na jedan dan u slučaju glavobolje. Ne preporučuje se njegova primjena kod djece mlađe od 18 godina, trudnica i dojilja.

Kurkuma: jedna od najjačih protuupalnih biljaka

Kurkuma je puno više od jednostavnog začina, to je prava ljekovita biljka iz koje izdvajamo posebno kurkumin i eterično ulje. Njegova protuupalna moć predmet je brojnih znanstvenih istraživanja. kako kod osteoartritisa tako i kod drugih kroničnih bolesti kao što su reumatoidni artritis ili kolitis. U osnovi se temelji na kurkuminu koji ima sposobnost inhibiranja različitih molekula i enzima uključenih u upalni proces: fosfolipaze, lipoksigenaze, ciklooksigenaze 2, leukotriena, tromboksana, prostaglandina, dušikovog oksida, kolagenaze, elastaze, hijaluronidaze, faktora nekroze tumora (TNF) , interleukin-12...

U kojim slučajevima ga treba koristiti?

Kurkuma se naširoko koristi za ublažavanje bolova i poboljšanje kvalitete života kod upale zglobova, mišića ili tetiva (na primjer: osteoartritis, fibromijalgija, lumbago, reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, tendonitis…).

Međutim, važno je uzeti u obzir njegovu mjere opreza pri uporabi (doze koje se ne smiju prekoračiti, interakcije lijekova, kontraindikacije u slučaju čira, žučne opstrukcije, alergija itd.) jer kurkuma može biti potencijalno opasna.

Kako ga koristiti?
 • Preporuča se uzimanje do 6g kurkume u prahu dnevno (otprilike 1 čajna žličica), postupno povećavajući dnevne doze. Dodatak papra pomaže poboljšati apsorpciju i bioraspoloživost kurkumina djelovanjem piperina. Inače, može se konzumirati s jestivim biljnim uljem ili u obliku “zlatnog mlijeka”.
 • Kao dodatak prehrani, preporuča se ne prekoračiti 180 mg kurkumina. Budite oprezni s novim formulacijama koje značajno povećavaju bioraspoloživost kurkumina (fitosomalni kompleks, nanočestice, micelarni oblik, inkapsulacija ciklodekstrinima, u kombinaciji s piperinom itd.). Neki od ovih proizvoda mogu pojačati rizik od hepatotoksičnosti, osobito u slučaju zlouporabe ili predoziranja.

Crni ribiz: protuupalno djelovanje usporedivo s nesteroidnim protuupalnim lijekovima i kortizonom

Listovi crnog ribiza navedeni su u Francuskoj farmakopeji i tradicionalno su indicirani za bolove u zglobovima. Studije su čak istaknule njihova protuupalna svojstva, sa učinci usporedivi s određenim referentnim NSAID-ima kao što su indometacin i niflumska kiselina, ali bez poticanja pojave čira.

Ostala istraživanja provedena sa ulje sjemenki crnog ribiza također pokazalo poboljšanje simptoma, bez nuspojava, kod bolesnika s reumatoidnim artritisom. To se djelovanje može objasniti prisustvom u njegovom sastavu alfa-linolenske kiseline (omega 3 biljnog podrijetla) i gama-linolenske kiseline (osobito omega 6, prekursora protuupalnih molekula). Međutim, još uvijek su potrebne dodatne studije kako bi se potvrdio njegov interes za ovo područje.

Crni ribiz također se naširoko koristi u gemmoterapiji macerat pupoljaka crnog ribiza tko je kvalificiran kao "sličan kortizonu" s obzirom na njegovo djelovanje na proizvodnju kortizola u nadbubrežnim žlijezdama. Njegovo protuupalno djelovanje čak je veće od djelovanja lišća.

U kojim slučajevima ga treba koristiti?

Listovi crnog ribiza još uvijek se često koriste u biljnoj medicini u obliku biljnih čajeva za ublažiti bolove u zglobovima povezane s osteoartritisom.

Što se tiče macerata pupoljaka crnog ribiza, preporuča ga se uzimati kao lijek, bilo za prevenciju ili za liječenje. Preporuča se čim postoji upalni problem, osobito na koštano-zglobnoj razini (npr. artritis, osteoartritis, napadi gihta, reumatizam, išijas, itd.) ili alergije (kožne ili dišne). Često se kombinira s drugim maceratima s komplementarnim protuupalnim svojstvima kao npr macerat pupova vinove loze (protiv bolova osteoartritisa) ili macerat pupoljaka atlas cedra (kod psorijaze, suhog ekcema i upale kože)…

Kako ga koristiti?
 • U infuziji: prelijte ekvivalentom 1 žlice suhog lišća crnog ribiza po šalici vruće vode, zatim ostavite da se ulije 15 minuta. Pijte 2 do 3 šalice dnevno izvan obroka. Europska agencija za lijekove ne preporučuje korištenje lišća crnog ribiza tijekom trudnoće i dojenja, kod djece mlađe od 18 godina. Inače, ne predstavljaju nikakve posebne mjere opreza pri uporabi.
 • U smjesi, listovi crnog ribiza dio su “biljnog čaja od pet listova” (crni ribiz, breza, jasen, Kopriva, Livadnica) koristi se u slučajevima osteoartritisa, u tretmanima drenaže, kod kroničnih bolova u zglobovima.
 • U gemmoterapiji, Macerat pupoljaka crnog ribiza koristi se kao tretman koji traje 3 tjedna, a po potrebi se može ponoviti nakon tjedan dana pauze: 5 do 15 kapi dnevno u čaši vode, 15 minuta prije obroka. Počnite s 5 kapi i postupno povećavajte (na primjer: 5 kapi prvi tjedan, 10 drugi i 15 zadnji) izbjegavajući ih uzimati na kraju dana s obzirom na njihov stimulirajući učinak sličan kortizonu. Dopušteno za cijelu obitelj, osim beba do 3 godine i trudnica (prisutnost alkohola), te kod hipertenzije.

Korijen harpagofituma: priznata učinkovitost protiv osteoartritisa

Podrijetlom iz južne Afrike, harpagophytum (također nazvana “Đavolja kandža”) ulazi u sastav mnogih dodataka prehrani namijenjenih ublažavanju bolova u zglobovima. Njegova protuupalna svojstva potvrđena su u nekoliko kliničkih studija, s značajno smanjenje ukočenosti zglobova, osobito u slučajevima osteoartritisa u velikim zglobovima (kukovi i koljena).

Žrtva vlastitog uspjeha, Harpagophytum procumbens čak gotovo nestao. Danas je Harpagophytum zeyheri, vrsta sličnih svojstava, koja se uzgaja.

U kojim slučajevima ga treba koristiti?

Kao i lišće vrbe, Harpagophytum je naveden u francuskoj i europskoj farmakopeji i jedna je od biljaka koje se tradicionalno koriste u simptomatskom liječenju bolnih zglobnih manifestacija, tendinitisa, istegnuća. Danas se uglavnom predlaže korijen Harpagophytum ublažiti bolove u zglobovima povezane s osteoartritisom (reumatizmom), posebno na kukovima i koljenima.

Alternativno, moguće je koristiti drugu biljku uobičajenu u Europi, scrofularia Noosa. Sadrži iste aktivne molekule kao Harpagophytum, protuupalne iridoide (harpagosid i harpagid).

Kako ga koristiti?
 • Kao dodatak prehrani : kvaliteta dodataka prehrani dostupnih na tržištu uvelike varira, preporuča se osigurati da sadrže najmanje 1 do 2% harpagosida (ili približno 3% iridoida).
 • Mjere opreza pri uporabi : ne preporučuje se korištenje trudnicama i dojiljama, djeci do 18 godina, osobama koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, gastroezofagealnog refluksa, čira na želucu i dvanaesniku. U slučaju žučnih kamenaca preporuča se savjet liječnika.

Bosvelija: za udobnost i fleksibilnost zglobova

U biljnoj medicini, Bosvelija označava gumenu smolu izlučenu iz debla Boswellia serrata, koja se također naziva indijski tamjan. Tu je i Boswellia carterii ili sacra, poznatija kao pravi tamjan ili tamjan, koja se više koristi u aromaterapiji u obliku eteričnog ulja.

Bez obzira na vrstu Boswellia, samo gumena smola sadrži bosvelične kiseline, molekule sa snažnim protuupalnim svojstvimasposoban inhibirati proizvodnju ili aktivaciju određenih upalnih medijatora (interleukina, leukotriena, NFkappaB). Čak i ako je eterično ulje tamjana i protuupalno, to je zahvaljujući djelovanju komponenti koje nisu bosvelične kiseline. Još uvijek se malo koristi u području upalnih bolesti.

U kojim slučajevima ga treba koristiti?

Boswellia guma smola je poznata već tisućljećima u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini za liječenje reumatskih ili predmenstrualnih bolova, upala probavnog i dišnog trakta te određenih kožnih bolesti. Njegovi učinci predmet su brojnih istraživanja, uključujući i njegovu učinkovitost protiv osteoartritisa što je potvrđeno značajnom kliničkom studijom 2003. godine.

Od travnja 2023. DGCCRF i EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) omogućili su označavanje dodataka prehrani kod kojih bosvelija pomaže održavanje zdravlja i fleksibilnosti zglobova, održavanje zdravlja probavnog sustava i funkcije pluća.

Kako ga koristiti?
 • Boswellia se danas prodaje kao dodatak prehrani u različitim oblicima (kapsule, kapsule, kapi) koji sadrže prah sirove gumene smole ili standardizirane ekstrakte. Dajte prednost proizvodima koji su titrirani u bosvelijskoj kiselini.
 • Bilo da se prodaje sam ili u kombinaciji s drugim protuupalnim sastojcima (npr. Hargagophytum, kurkuma ili kurkumin itd.), preporučuje se slijedite upute za uporabu i mjere opreza za uporabu specifične za svaki proizvod.

Kopriva: favorizira lišće za zdravlje zglobova

Listovi koprive (Urtica dioica ili Urtica urens) tradicionalno se koriste za zdravlje zglobova zbog mnoga sinergistička svojstva : diuretski učinak koji će olakšati eliminaciju mokraćne kiseline; remineralizirajuće djelovanje koje podupire regeneraciju hrskavice; protuupalna i analgetska svojstva koja su potvrđena in vitro i in vivo studijama.
U kojim slučajevima ga treba koristiti?

Listovi koprive preporučuju se u biljnoj medicini za ublažavanje bolovi u zglobovima, tendonitis, istegnuća. Nisu među najsnažnijim protuupalnim lijekovima, ali njihova je moć dreniranja velika prednost, posebno u slučaju hiperurikemije, napada gihta, reumatizma, artritisa.

Pazite, međutim, da odaberete lišće, a ne korijenje.. Korištenje korijena je zapravo rezervirano za liječenje benigne hipertrofije prostate.

Kako ih koristiti?
 • U biljnom čaju : 3 do 4 ravne žličice suhog lišća, odnosno oko 4 g, prelijte sa 150 ml vruće vode. Ostavite da se uliti 10 minuta. Pijte 3 do 4 šalice dnevno. Dajte prednost njegovoj primjeni u obliku tretmana od najviše 3 tjedna, nakon čega slijedi tjedan dana pauze prije ponavljanja ako je potrebno.
 • U oblozima: 2 žlice suhog lišća preliti sa 50 cl vrele vode i ostaviti 10 minuta. Ostaviti da se ohladi pa u pripravak natopiti kompresu ili čistu krpu. Nanijeti na bolno mjesto.
 • U prahu, ekstraktima i hidroalkoholnim tinkturama : uzeti u obzir upute za uporabu specifične za svaki proizvod.

Zelena ili bijela glina: mnogo više od bakinih lijekova

Njegov mehanizam djelovanja na upalu još je nepoznat, ali glina jest koristi se od pradavnina kod brojnih upalnih problema zglobovima, mišićima ili koži, bilo za ublažavanje boli ili smanjenje edema. Čak i danas većina centara za lječilište nudi tretmane na bazi gline (u oblozima, kupkama, blatu itd.).

U kojim slučajevima ga treba koristiti?

Primjena gline vrlo je široka u području upalnih poremećaja. U lokalnim aplikacijama je uglavnom zelena glina koji se koristi za ublažavanje reumatizma, artritisa, uganuća, bolova u leđima, upale tetiva, mjesečnice... za smanjenje modrica, kvrga i hematoma.

Bijela glina, mekša od zelene gline, poželjna je za smirivanje određenih iritacija kože (ugrizi, sunčane i površinske opekline, akne, ekcemi i sl.), upaljenih desni ili čak pelenskog osipa kod dojenčadi.

Kako ga koristiti?
 • Kao oblog: Napravite homogenu pastu od gline (voda + glina) koju rasporedite kao gusti oblog na područje koje se tretira. Ostavite da djeluje 1 sat prije ispiranja. Za reumu, bolove u leđima, akne dajte prednost zelenoj glini, a za suhu i osjetljivu kožu radije bijelu glinu koju nanosite na desni.
 • Kao vodica za ispiranje usta: ostvariti glinovita voda i ispirati usta dva puta dnevno za vrijeme trajanja upale dok čekate na konzultaciju sa stomatologom.
 • U praškastom premazu : koristite superfini prah bijele gline poput talka za izravno nanošenje na nadraženu stražnjicu bebe.

Eterično ulje paprene metvice: učinkovito i brzo sredstvo protiv bolova

Eterično ulje paprene metvice nije glavni protuupalni lijek, ali je poznat po svojim vrlo snažnim lokalnim analgetskim svojstvima. Upravo njegov glavni sastojak, mentol, specifično aktivira receptore za hladnoću (TRPM8) uključene u percepciju boli. Odakle ovaj tako karakterističan "učinak hladnoće" koji pruža gotovo trenutačno olakšanje. 

U kojim slučajevima ga treba koristiti?

Pepermint je referentno eterično ulje, široko korišteno protiv glavobolje. Studije su zapravo potvrdile njegovu sposobnost učinkovitog smirivanja migrene. Ova akcija je također cijenjen kod upale zglobova koja se ublažava hladnoćom, dok eterično ulje đumbira bit će bolje kada se bol ublaži toplinom.

Kako ga koristiti?
 • Za odrasle i adolescente (u slučaju glavobolje i migrene). Dermalno, 1 do 2 kapi paprene metvice u biljnom ulju umasirajte na sljepoočnice i čelo, čim je potrebno. Za osjetljivu kožu, razrijedite 1 kap eteričnog ulja u najmanje 4 kapi biljnog ulja. (Pazi na oči!)
 • Od 6 godina (u slučaju bolova u mišićima). Dermalno, 1 kap eteričnog ulja razrijedite u najmanje 9 kapi biljnog ulja (uljni macerat arnike npr.). Nanesite na bolno mjesto.
 • Pridržavajte se mjera opreza pri uporabi i razrjeđivanje u biljnom ulju prije nanošenja. Ne smije se koristiti na oštećenoj ili nadraženoj koži, a apsolutno treba izbjegavati kontakt s očima.

Klinčić: referenca protiv bolova u zubima i upala usne šupljine

Neodvojivo od mirisa stomatološke ordinacije, klinčići su nedvojbeno REFERENTNI, svjetski poznati za liječenje oralnih i dentalnih problema. Danas je to uglavnom eterično ulje klinčića ili njegove većinske komponente, eugenola, koji se koriste. Brojna istraživanja zapravo su potvrdila njihova iznimna svojstva: lokalni analgetik s učinkom boljim od lidokaina i antiinfektivno djelotvoran protiv klica zubnog plaka. Eterično ulje klinčića također sadrži beta-kariofilen, svestranu protuupalnu molekulu, koja pojačava i nadopunjuje djelovanje eugenola.

U kojim slučajevima ih treba koristiti?

Primjenjuju se natopljeni klinčići ili eterično ulje razrijeđeno u biljnom ulju lokalno kod svih upalnih i bolnih stanja usne šupljine: gingivitisa, alveolitisa, karijesa, apscesa, zubobolje, čireva u ustima itd. S obzirom na učinkovitost protiv bolova, koristi se i eterično ulje klinčića za potporu porođaja, kod neuralgija ili glavobolja.

Ne zaboravite da eterično ulje iritira sluznicu, sa mjere opreza pri uporabi i nekoliko kontraindikacija koje treba poštovati. Ovisno o slučaju, može se zamijeniti s Eterično ulje paprene metvice protiv bolova ili Hidrosol plemenitog lovora u oralnoj higijeni

Kako ih koristiti?
 • Kao hitna gesta, od 6 godina. Lokalnim putem, stavite 1 kap eteričnog ulja klinčića na vatu natopljenu jestivim biljnim uljem i nanesite direktno ili blizu bolnog mjesta (desni, zub) dok čekate na pregled kod stomatologa. Do 5 puta dnevno ovisno o intenzitetu boli. Sami klinčići također se mogu staviti direktno na bolno mjesto.
 • Grgljanje : 500 mL vode zakuhajte i u nju uspite 4 do 5 klinčića. Ostavite da stoji 10 do 15 minuta, zatim procijedite i ostavite da se ohladi. Koristite ovu infuziju za grgljanje i ispiranje usta do 3 puta dnevno.

Omega 3: neophodna i neophodna za izbjegavanje kronične upale

Upamtite da je upala prije svega naš glavni obrambeni mehanizam. To je vrlo složen proces koji u svojoj početnoj proupalnoj fazi uključuje omega 6. Nakon što je "opasnost" prošla, tada se omega 3 mobilizira da dovrši rješavanje upale i popravi moguću štetu. Ako omega 3 nije prisutna u dovoljnim količinama, upala se ne može potpuno riješiti i postoji opasnost da postane kronična.

To je slučaj, primjerice, kada se fibroza razvije na razini ozljede, umjesto lijepog ožiljka. Bilo da je bučan (obilježen bolnim napadima) ili tih (nazvan "niskog stupnja"), kronične upale koje nastaju također mogu ostaviti posljedice na naše zdravlje općenito. On doista održava blisku vezu s brojnim bolestima kože, dišnog sustava, zglobova ili crijeva, ali i s onima koje nazivamo "civilizacijskim bolestima" (npr. dijabetes, kardiovaskularne bolesti, neki karcinomi, pretilost...).

Zašto su bitni i nezamjenjivi?

Nekoliko studija pokazuje da naša moderna prehrana, prebogata omega 6 u usporedbi s omega 3, potiče održavanje upalnog okruženja. Upravo je ta neravnoteža problematična jer su omega 3 jedini prekursori molekula koje zaustavljaju i rješavaju upalni proces. Budući da naše tijelo nije u stanju proizvesti alfa-linolensku kiselinu (ALA), predvodnicu omega 3, kažemo da je "esencijalna". Stoga ga je bitno osigurati hranom. Ostale omega 3 masne kiseline, EPA i DHA, također se smatraju esencijalnim jer ih ne unosimo dovoljno za svoje potrebe.

Kako možemo pokriti svoje potrebe?
 • Sadržaj naših tanjura imat će glavnu ulogu obnoviti bolji ravnoteža omega 3/omega 6 izbjegavajući pretjeranu konzumaciju omega 6 (npr.: suncokretovo i ulje od kikirikija) dok osiguravate više omega 3 biljnog podrijetla (npr.: ulje repice, orah, od kamilica, ulje ili laneno sjeme smrvljen, konoplja, od chia bogato ALA...) I životinjskog (npr. izvori EPA i DHA male masne ribe, jaja iz sektora Bleu-Blanc-Cœur).
 • WHO i ANSES izdali su preporuke za unos i skup omega 3 masnih kiselina dnevne doze oko: 0,8 g do 1,1 g za ALA (tj. ekvivalent ½ čajne žličicelaneno ulje, 2 žlice uljane repice, ili šaka orasi) i 500 mg za EPA + DHA (tj. manje od 50 g konzervirane skuše ili sardine).
 • U slučaju izbijanja upale, uzimanje EPA i DHA u obliku dodataka prehrani može biti potrebno.

Zaljubite se u tvrtku

MIRISNA TOPLINA
ORGANSKO eterično ulje
Iz 4,00 €
kolica sa slikama
LIMUNSKI EUKALIPTUS
ORGANSKO eterično ulje
Iz 2,25 €
kolica sa slikama
Arnika
ORGANSKI uljni macerat
Iz 9,50 €
kolica sa slikama
CASSIS
ORGANSKI macerat pupoljaka
Iz 6,75 €
kolica sa slikama
100 eteričnih ulja
Kako ih koristiti...
Iz 4,00 €
kolica sa slikama
PAPRENA METVICA
ORGANSKO eterično ulje
Iz 3,00 €
kolica sa slikama

Bibliografija

Objavljivanje: Couic-Marinier, F. i Labarde, S. (2018). Doprinos aromaterapije u sportskoj traumatologiji. Farmaceutske novosti, 57(576), 44-48. doi: 10.1016/j.actpha.2018.03.010

Objavljivanje: Lobstein, A. i Couic-Marinier, F. (2017.a). Eterično ulje zimzelena. Farmaceutske novosti, 56(563), 57-60. https://doi.org/10.1016/j.actpha.2016.11.032

Objavljivanje: Declume, C. (1989). Protuupalna ocjena hidroalkoholnog ekstrakta lišća crnog ribiza (Ribes nigrum). Časopis za etnofarmakologiju, 27(1-2), 91-98. https://doi.org/10.1016/0378-8741(89)90081-0

Objavljivanje: Mišljenje ANSES-a vezano uz “Procjenu rizika povezanih s konzumacijom dodataka prehrani koji sadrže kurkumu”. (svibanj 2022.). ANSES. https://www.anses.fr/en/system/files/NUT2019SA0111.pdf

Objavljivanje: Kimmatkar, N., Thawani, V., Hingorani, L. i Khiyani, R. (2003.). Učinkovitost i podnošljivost ekstrakta Boswellia serrata u liječenju osteoartritisa koljena – randomizirano dvostruko slijepo placebo kontrolirano ispitivanje. Fitomedicina, 10(1), 3-7. https://doi.org/10.1078/094471103321648593

Objavljivanje: Ažuriranje preporučenih prehrambenih unosa masnih kiselina. (2009). ANSES. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2006sa0359Ra.pdf

Posao: de la Charie, T. (2019). Počastite se eteričnim uljima. Zašto i kako to radi? Izdanja du Rocher.

Posao: Couic Marinier, F. i Touboul, A. (2017.). Vodič za eterična ulja Living Earth. Izdanja Terre Vivante.

Posao: Couic-Marinier, F. i Frély, R. (2019). Eterična ulja: Potpuni vodič za cijelu obitelj. SOLARNI

Posao: Géa, A. i Banel, P. (2022). Fiziologija i eterična ulja: Kako eterična ulja djeluju na različite tjelesne sustave? DUNOD.

Posao: Kaloustian, J., Hadji-Minaglou, F. (2012). Poznavanje eteričnih ulja: kvaliteta i aromaterapija, zbirka Praktična fitoterapija

Posao: Fleurentin, J., Pelt, JM i Hayon, JC (2016.). Dobra upotreba ljekovitih biljaka. Rennes, Francuska: Ouest-France.

Posao: Corjon, G. (2018). Liječite se biljkama. Quitin, Francuska: Jean-Paul Gisserot.

Posao: Piterà di Clima, F. i Nicoletti, M. (2018). Sažetak gemmoterapije - Znanstvene osnove meristemoterapije. Izdanja Amyris.

Posao: Dextreit, R. (2010). Glina koja liječi: vodič kroz prirodnu medicinu. Escalquens, Francuska: Živjeti u harmoniji.

Posao: Coudron C. i Pourrias B. (2014). Vodiči za recept za prehranu. Zdravstvena izdanja.

Web Stranica: WikiPhyto, enciklopedija fitoterapije. (nd). http://www.wikiphyto.org/wiki/Home

Web Stranica: Plavo-bijelo-srce. (2023., 27. travnja). Bleu-Blanc-Coeur - Udruga za zemlju, životinje i ljude. https://bleu-blanc-coeur.org/